6 manieren om jezelf te beschermen tegen hackers en identiteitsdiefstal.

In dit artikel krijg je tips om jezelf goed te beschermen tegen malware. Malware is software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te stelen of om toegang te krijgen tot de computer. Een van de meest succesvolle manieren om malware te verspreiden is het gebruiken van zogenaamde exploit kits. Exploit kits zoeken naar kwetsbaarheden in bijvoorbeeld je besturingssysteem, je internet browser of een verouderde versie van Adobe Flash. Door gebruik te maken van dit handige stappenplan bescherm je jezelf beter tegen malware in de toekomst.

1. Update je software

Een van de gemakkelijkste manieren om jezelf tegen malware, virussen of adware te beschermen is het up-to-date houden van de software op je computer. Updates voor je besturingssysteem, webbrowser of andere software bevatten vaak ook manieren om veiligheidslekken in je software te dichten. Doe je dit niet vaak dan is je software kwetsbaar. Bent u opzoek naar goede beveiligingssoftware? Neem dan contact op met jtb-media.nl voor het beste advies omtrent beveiligingssoftware.

2. Installeer “click-to-play” browser extensies

Een van de meeste effectieve methoden om een exploit kit op jouw pc of laptop te krijgen is via “malvertising”. Bij malvertising gebruiken kwaadwillende advertentienetwerken om advertenties met malware te serveren. Er waren vorig jaar onder andere incidenten met de website nu.nl en weeronline.nl. Zij zijn enige tijd slachtoffer geweest van malvertising.

Door de installatie van zogenaamde “click-to-play” extensies wordt de advertentie pas geladen op het moment dat je er op klikt. Hiermee voorkom je geïnfecteerd te worden op het moment dat je een pagina bezoekt. Een goede adblocker die je hier mee kan helpen is Ublock Origin (deze link is voor de Google Chrome browser). Lukt het niet om deze extenties te installeren? of wilt u meer informatie? Neem dan even contact op met jtb-media.nl

3. Gebruik geen open WiFi hotspots.

Gebruik geen open WiFi hotspots. Hoe verleidelijk het ook klinkt. Het gebruik van open WiFi hotspots geeft hackers makkelijker de kans om wachtwoorden te stelen omdat het verkeer dat hier over gaat vaak niet versleuteld is. Wil je wel gebruik maken van open WiFi hotspots? Maak dan gebruik van een VPN tunnel.

4. Wis persoonlijke data van kapotte of verkochte apparaten

Voordat u een apparaat weggooit of verkoopt is het verstandig om het apparaat volledig te wissen. Er zijn namelijk gevallen waar gevoelige data op straat kwam te liggen vanwege het weggooien van een apparaat zonder het te wissen. Een goed programma om uw computer en/of laptop volledig te wissen is DBAN.

5. Voorzie al uw apparaten van een pincode of wachtwoord.

Op alle apparaten die u tegenwoordig gebruikt staat gevoelige data. Dit kunnen wachtwoord en gebruikersnamen zijn van bijvoorbeeld uw bank. Of een webwinkel waar uw betalingsgegevens opgeslagen zijn. Door het beveiliging van uw apparaten voegt u een extra laag beveiliging toe.

Veel bedrijven zoals Google of Facebook ondersteunen ook zogenaamde 2 factor authenticatie. Hiermee voegt u nog een extra laag met beveiliging toe. Naast uw gebruikelijke wachtwoord voert u nog een extra token in dat u via uw telefoon krijgt. Google heeft bijvoorbeeld de Google Authenticator om dit mogelijk te maken. Het is dus aan te raden om deze vorm van extra beveiliging te gebruiken waar mogelijk.

6. Wijzig uw wachtwoorden regelmatig.

Wijzig wachtwoorden regelmatig en gebruik niet overal het zelfde wachtwoord. Het komt namelijk vaak voor dat een organisatie gehackt wordt waardoor uw wachtwoord en gebruikersnaam op straat komt te liggen. Hackers gebruiken deze gegevens bij andere websites om toegang te krijgen. Door verschillende wachtwoorden te gebruiken voorkomt u dit.

6. Open geen bijlagen van e-mail.

Open geen bijlage in e-mails die eindigen op .zip of .exe. Ook al lijken ze afkomstig te zijn van legitieme afzenders. Er zijn namelijk veel valse e-mails in omloop. Een voorbeeld ziet u hieronder:

frauduleuze phishing e-mail van KPN (bron www.fraudehelpdesk.nl)

Een reactie op “6 manieren om jezelf te beschermen tegen hackers en identiteitsdiefstal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hosting, onderhoud en realisatie door jtb-media.nl. Voor vragen maak een support ticket aan